Imperiumreklamy

Bitbay

https://auth.bitbay.net/ref/piotrdux

Adkontekst

wtorek, 8 listopada 2011

Glazurowane skrzydełka z rusztu

Pewnie nie raz się zastanawialiście co by tu przygotować na umówione spotkanie ze znajomymi,wystarczy że zrobisz wyśmienite glazurowane skrzydełka i do tego jeszcze jakaś kolorowa sałatka z lampkom dobrego wina a znajomi będą zachwyceni.

Składniki:

1) 4-5 łyżek miodu
2) sok z ½ cytryny
3) kilka małych cebulek
4) 1 kg skrzydełek z kurczaka
5) 8 łyżek oliwy
6) 8 łyżek sosu sojowego


Przygotowanie:

Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasne, np. z akacji, lipy lub wielokwiatowy). Następnie dodać sos sojowy, sól i oliwę. Energicznie wymieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Do marynaty włożyć skrzydełka, dodać kilka małych cebulek obranych z łupin, przełożyć do zamykanego pojemnika i zostawić na kilka godzin w lodówce - najlepiej przygotować wszystko dzień wcześniej, a w chłodziarce od czasu do czasu przemieszać.
Ruszt wysmarować olejem - by mięso nie przywarło. Ułożyć skrzydełka i cebulki. Gdy się lekko podpieką, posmarować marynatą - to właśnie ona pięknie glazuruje kurczaka. Upieczone skrzydełka i cebulki podać z drobno posiekaną kapustą pekińską wymieszaną z solą, chili, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz