niedziela, 4 grudnia 2011
" Dania dla dzieci "
Domowe paluszki rybne z frytkami
Kolorowo,smacznie,zdrowo i z fantazją.Taka kuchnia z pewnością skusi największego nawet"Tadka niejadka". Gotowanie z pomysłem może także sprawdzić się jako doskonały sposób na spędzenie z dzieckiem wolnego czasu.
Składniki(2 porcje):
* 200 g filetów z białej ryby (dorsz, sola),
* 1 jajko,
* 100 g bułki tartej,
* 2 świeże pomidory,
* 300 g frytek,
* 2 łyżki keczupu,
* 0,5 litra oleju,
* sól, pieprz.
Przygotowanie:
Filety kroimy na paski,panierujemy w jajku,bułce tartej i smażymy na rumiany kolor.Frytki smażymy na oleju. Podajemy z pomidorem i keczupem.
Grillowane kurczaczki
Składniki(2 porcje):
* 200 g piersi z kurczaka,
* 300 g frytek,
* pomidor lub sałata,
* 2 łyżki keczupu,
* sól, pieprz.
Przygotowanie:
Filety rozbijamy i dzielimy na mniejsze paski.Smażymy na grillu około 2 minuty z każdej strony,aby pozostały soczyste.Przygotowujemy frytki domowe lub gotowe według przepisu na opakowaniu.Podajemy z keczupem,sałatą lub pomidorem.
Naleśniki z konfiturą wiśniową
Składniki(2 porcje):
* 150 g mąki,
* 1 jajko,
* 100 ml mleka,
* łyżka cukru,
* 4 łyżki oleju,
* 200 g konfitur z wiśni,
* 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Z mąki,jaj i mleka sporządzamy ciasto naleśnikowe i smażymy na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki.Gorące naleśniki smarujemy konfiturą wiśniową, zawijamy lub składamy w trójkąty i podajemy od razu posypane cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz